dimecres, 1 d’agost del 2012

 ... Àpit ( Apium Gravedens ). Verdura molt comuna i usada ales nostres llars. És de la família de les umbel.líferes. Té un gust i aroma forts, rica amb vitamina B i minerals, sobretot potassi. És un diürètic reconegut, que a més dilata les vies urinàries i incrementa l'extracció d'àcid úric, llavors va de perles per la gent que té gota i infeccions al aparell excretor. A la Garrotxa sempre s'havia dit ( i es feia) que anava bé per combatre el "penellons" ( inflor de le pell causada pel fred ales mans,peus, orelles i nas, avegades acompanyada d'ulceració). Al Pallars, una de les múltiples aplicacions que tenia aquesta planta era la depurar la sang, migjançant una novena d'aigües endejú al matí. Hi havia qui s'aplicava cataplasmes de fulles per calmar el dolor ciàtic. L'àpit, quant és espigat, fa unes boniques floretes blanques...






... el culebrón de l'estiu...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada