dilluns, 11 de novembre del 2013

...Col ( Brassica Oleracea). Planta per tothom coneguda, i hortalissa bàsica en les nostres llars, sobretot en aquesta època, que hauria de ser la freda. A la primavera, quant s'espiga, fa unes delicioses floretes molt agradables a la vista. Coneguda i cultivada des de temps immemorials. Els Grecs eren grans consumidors, però els grans devots foren els romans, que la tenien en gran apreciï, tant en l'aspecte culinari com en el medicinal, tant que fins i tot creien que anava bé per les ressaques. A les nostres contrades s'havia utilitzat com a remei pel mal de ventre i els cucs, feta amb cataplasmes de fulles tendres pel mal d'ossos, tant de cops com de dolors articulars. En l'aspecte culinari no es pot deixar d'esmentar el famós " trinxat", plat de subsistència a tot el Pirineu, no tant sols a la Cerdanya. Hi ha la la bonica dita que diu: "col i dona, tot l'any és bona!"....







... quatre anys sentin un piano de 9 a 13 i de 14 a 18 a 46 decibels desafinant, quant el màxim que permet la llei són 30 a de ser una bona putada!!... 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada